آسانای تاداسانا یا ساماستیتی
مرحله سوم آشتانگا یوگا یعنی آسانا می باشد. از نظر جسمی، آسانا ابزاری است برای رسیدن به تعادل، قدرت سالم، هماهنگی، وسعت دادن به دامنه حرکات و چالاکی اعضاء بدن. در این سری از مقالات یاما یوگا به معرفی آساناها می پردازیم. برای همه کسانی که به طور حرفه ای و پیشرفته یوگا کار می کنند لازم است نام دقیق و نحوه اجرای صحیح آساناها را یاد بگیرند:
آسانا چیست؟
آسانا مرحله سوم آشتانگا یوگا است. پروفسور “پاتانجلی” در کتاب “یوگا سوترا” فصل دوم، سوترای ۴۶ آن را با دو کلمه (Sthira Sukham)، sthira به معنی”تداوم، استوار” و Sukham به معنی “راحت، آرامش” بیان کرده است که اشاره دارد به حالت های نشستن به همراه تداوم و آرامش.
برخی معتقدند که ریشی های قدیمی تدریجاً به تعداد حالت های یوگا افزودند، به گونه ای که تعداد وضعیت های اصلی در یوگای جسمی ۸۴ مورد است که اکثر آنها برگرفته از حالت های حیوانات است. چرا که حیوانات در هماهنگی کامل با محیط خود زندگی می کنند.
آساناها یا همان حرکات فیزیکی حالت های ویژه جسمی هستند که در آنها ذهن از کیفیت حرکت بدن آگاه است، در چنین حالتی است که اگر حرکت از آستانه ظرفیت بدن بالاتر رود شخص متوجه شده و میزان حرکت را افزایش نمی دهد. مسلماً هر قدر پراکندگی ذهن کمتر شود تسلط آن بر بدن بیشتر و انجام آساناها آرامتر و با تداوم و کنترل بیشتری صورت می گیرد که این مهم با رعایت اصول یاما و نیاما در زندگی روزمره حاصل می گردد.
از دیدگاه یوگا جسم فیزیکی انسان جایگاه روح و ارابه ذهن است که از طریق آساناها آن را قوی، انعطاف پذیر و مستعد مراقبه نموده و ظرفیت حیاتی آن افزایش می یابد و با کنترل و تسلط بر آن می توان آگاهی را از تن به لایه های ظریفتر برد که این مهم در افزایش سطح خود آگاهی بسیار مؤثر است.
معرفی آسانای ایستاده ساماستیتی یا تاداسانا
تاداسانا یا حرکت کوه Tadasana (Mountain Pose)
تادا به معنی کوه است. Tada = Mountain))
نام دیگر این آسانا ساماستیتی (Samasthiti) است که اشاره به سکون و ثبات متعادل بدن در این حرکت است.
ساما به معنای متعادل است. (خط تعادل و توازن بدن در این حرکت به دست می آید.) (Sama = Same, Equal)
استیتی یعنی ثبات. (وقتی سبکی را تجربه کنیم می توانیم در این حرکت یا آسانا بدون احساس خستگی مدت ها بمانیم.) (Sthiti = Stability)
روش انجام آسانا
- صاف بایستید.
- پاها کنار هم قرار گیرند و انگشت ها، پاشنه ها و قوزک پاها یکدیگر را لمس کنند.
- وزن بدن را به طور مساوی بین کف هر دو پا تقسیم کنید.
- استخوان های ساق و ران پا در یک امتداد قرار گیرند.
- دست ها صاف در کنار بدن قرار گیرند.
- ستون مهره صاف و قفسه سینه به سمت بالا کشیده شود.
- استخوان های شانه را به عقب بچرخانید و کتف را به داخل هدایت کنید.
- سر و گردن صاف باشد.
- مستقیم به جلو نگاه کنید.
- عضلات چهره و گردن را رها کنید.
- سعی کنید به تمام بدنتان آگاه شوید.
فواید آسانا
- صاف و متقارن کردن بدن
- ایجاد تمرکز و افزایش آگاهی
- تقویت ران ها، زانو ها و مچ پاها
- بهبود گردش خون
- حرکت مفیدی برای کسانی که سیاتیک دارند
به طور کلی آساناهای یوگا نتایج فیزیولوژیکی و روانی خاص و قابل سنجش دارد که بهبود نیروی حیاتی، افزایش استقامت، افزایش دامنه حرکت، کاهش درد آرتروز، کنترل آسم و مرض قند، افزایش توانایی یادگیری مهارت های جدید، ضخامت غشای مخ، پایین آمدن فشار خون و ضربان قلب، کاهش نگرانی، بهتر راه رفتن، بهبود عملکردهایی از قبیل خواب، کاهش دردهای کمر و پشت و کمک به تسکین عوارض بیماری های مخصوص سنین بالا از آن جمله اند. در یک رویکرد تاریخی تمرین آسانا ها به تعادل جسم و ذهن کمک می کند. از دیدگاه تانترا، آسانا ها شیوه سرزنده و متفاوتی برای بیان حالات درونی در اختیار مان می گذارند و انرژی نا محسوس بدن را فعال می کنند.
اجرای صحیح و کامل آسانا های یوگا موجب افزایش استقامت، انعطاف پذیری، چابکی و سبکی بدن می شود. هدف نهایی آساناها آماده ساختن بدن برای مراقبه است. با انجام دادن این حرکات نیروهای جسمی و روانی انسان با یکدیگر هماهنگ و همسو می شوند. انجام دادن انواع آسانا ها برای همه افراد اعم از کودکان، نوجوانان، جوانان و سالمندان و حتی برای معلولان سودمند است.
استودیو یاما یوگا اولین استودیو تخصصی یوگا در شرق تهران دارای کادر مجربی از مربیان رسمی فدراسیون با مدارک مربیگری به صورت تخصصی در سبک های مختلف یوگا (آشتانگا، وینیاسافلو، هاتایوگا، یوگا تراپی، آیینگر یوگا و …) به برگزاری ورکشاپ های آموزشی یوگا می پردازد. و برای دوره های حضوری و آنلاین یوگا در سه سطح یوگا مبتدی، یوگا متوسط و یوگا پیشرفته پرتوجو می پذیرد. برای اطلاعات بیشتر با استودیو یاما یوگا تماس بگیرید.
بدون نظر