در کنار آساناها، تمرین های تنفسی که در یوگا از اهمیت ویژه ایی برخوردارند، در عادت به تنفس صحیح و بالا بردن ظرفیت ریه ها نقش اساسی دارند. با کنترل تنفس می‌ توان کل زندگی را در دست گرفت و تمام بیماری‌ ها را از بین برد. در این مقاله به اهمیت تنفس در یوگا و نقش آن در زندگی مان می پردازیم:

حرکات یوگا با دم و بازدم های عمیق و هماهنگ همراه اند که این عمق و هماهنگی، گنجایش حجم ریه ها را  به مقدار بسیار زیادی افزایش می دهد. اضطراب و استرس  نیز منشا بسیاری از بیماری ها مانند  بیماری آسم است. یوگا با برطرف کردن استرس و اضطراب، و افزایش تمرکز و آرامش ذهنی کمک زیادی به درمان بیماری آسم می کند.

تنفس در یوگا با نفس کشیدن معمولی که موجب ادامه حیات و سوخت ‌و ساز بدن است تفاوت دارد. در تنفس معمولی و روزمره اغلب مردم به تنفس ‌های کوتاه و سطحی عادت دارند، که نتیجه آن نارسائی‌ ها و عوارضی است که به آن مبتلا می ‌گردند؛ مانند سرگیجه، سردرد، خستگی ‌های پی‌ در پی و… در هر نفس عمیق ۷ برابر تنفس معمولی اکسیژن از هوا به ریه‌ ها فرستاده خواهد شد، در نتیجه خون به میزان حداکثر خود از اکسیژن شارژ می ‌شود.

با انجام تمرینات یوگا می ‌توان به نتایج مطلوب فیزیکی، روانی و معنوی دست یافت. ازجمله اثرات فیزیکی آن این است که یوگا باعث می ‌شود عملکرد تمام قسمت‌ های مختلف بدن بهبود یابد. خون‌ رسانی به مغز بیشتر و بهتر شده و پمپاژ قلب قوی ‌تر شود. یوگا حتی باعث پیشگیری از پوکی استخوان نیز می ‌شود. جالب است بدانید که دلیل اصلی پوکی استخوان کمبود اکسیژن است.

پرانایاما چیست؟

پرانایاما ترکیبی از دو واژه “پرانا” و “آیاما” است. پرانا به معنی انرژی حیاتی است که کل جهان هستی را احاطه کرده است. این نیرو در تمام موجودات از جمله انسان ‌ها، گیاهان و حیوانات وجود دارد. موجودات زنده پرانا را از طریق تنفس وارد بدن خود می ‌کنند. آیاما نیز به معنای کنترل است.

کنترل تنفس

پرانایاما به طور کلی به معنای کنترل تنفس است. پرانایاما تنها یک سری تمرینات تنفسی که باعث افزایش ورود اکسیژن به بدن می ‌شود نیست؛ بلکه هدف این تمرینات کنترل جریان پرانا در بدن است و فرد را قادر می ‌سازد با تقویت پرانا و تصفیه نادی‌ ها، مسیر زندگی ‌اش را فراتر از آگاهی عادی ‌اش پیش ببرد.

انواع تنفس در یوگا

پرتو جو در مسیر پیشرفت جسمی و معنوی خود با انواع تنفس ها آشنا می شود. برخی از این روش های تنفسی را پرتو جو در سطوح مبتدی یوگا آموزش می بیند. اما برخی دیگر با گذر زمان در کلاس های پیشرفته یوگا به پرتو جو آموزش داده می شود.  باید بدانید که نحوه اجرا هر یک از تنفس ها بسیار مهم است. برخی از انواع تنفس در یوگا به شرح زیر است:

  • طبیعی
  • شکمی یا دیافراگرامی که بر روی ریتم تنفس ‌ها و ضربان قلب اثرگذار است.
  • شانه‌ ای  یا ترقوه ‌ای (Clavicular Breathing)
  • یکسان (Sama vritti)
  • سینه ‌ای یا میانی (Thoracic breathing)
  • نفس کشیدن به روش کاپالابهاتی یا جمجمه درخشان (Kapalabhati)
  • نفس های اوجایی یا تنفس شنیدنی یا تنفس صدادار (UjjayiPranayama)

در مقالات بعدی درباره هر یک از این تنفس ها و نحوه اجرا آنها صحبت می کنیم.

اولین تنفس در یوگا

اولین و مهمترین روش تنفسی که باید به آن آگاهی داشته باشید نفس کشیدن به صورت طبیعی است. همان طور که از اسم این تنفس مشخص است، برای اجرای آن فقط کافیس است که در مکانی که هستید به صورت طبیعی نفس بکشید و نظاره گر دم ها و باز دم ها باشید. یعنی به هوای خنکی که از سوراخ های بینی تان وارد بدن می شود و هوای گرمی که خارج می شود آگاه باشید.

می توانید آموزش این تکنیک تنفسی را در لینک زیر ببیند:

تنفس طبیعی

 

استودیو یاما یوگا اولین استودیو تخصصی یوگا در شرق تهران دارای کادر مجربی از مربیان رسمی فدراسیون با مدارک مربیگری به صورت تخصصی در سبک های مختلف یوگا (آشتانگا، وینیاسافلو، هاتایوگا، یوگا تراپی، آیینگر یوگا و …) به برگزاری ورکشاپ های آموزشی یوگا می پردازد. و برای دوره های حضوری و آنلاین یوگا در سه سطح یوگا مبتدی، یوگا متوسط و یوگا پیشرفته پرتوجو می پذیرد. برای اطلاعات بیشتر با استودیو یاما یوگا تماس بگیر

 

شادی نوروزیمشاهده نوشته ها

مدیر و موسس استودیو یاما یوگا سابقه ۱۲ سال مربیگری در رشته های مختلف و ۷ سال تمرین و تدریس در یوگا ! پس از شروع یوگا تمامی رشته ها را کنار گذاشتم.در سبکهای آشتانگا، هاتایوگا و وینیاسا فلو در حال تمرین و تدریس هستم

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *